2.1. Ontwikkelingen
Woningmarktregio’s
In 2016 zijn de woningmarktregio’s voor heel Nederland definitief bepaald. De gedachte achter de woningmarktregio’s is dat de schaal van een woningcorporatie in overeenstemming moet zijn met de schaal van de regionale woningmarkt. Beperking tot regionale schaal versterkt de lokale (regionale) binding en bevordert het overleg met de gemeenten en huurders in het gebied. Actium is actief in twee woningmarktregio’s: Groningen/Drenthe en Fryslân. De woningmarktregio Groningen/Drenthe is ons kerngebied. De gemeente Ooststellingwerf in de woningmarktregio Fryslân valt buiten het kerngebied. Dit betekent dat we hier op dit moment alleen mogen beheren, en niet meer uitbreiden. Actium gaat voor deze gemeente een ontheffing aanvragen.
Nieuwe regelgeving, veranderende rollen
In de Woningwet 2015 is bepaald dat woningcorporaties naar redelijkheid moeten bijdragen aan de uitvoering van het gemeentelijk volkshuisvestelijk beleid. Ook regelt de Woningwet een groot aantal zaken rond de samenwerking tussen gemeente, corporaties en huurdersorganisaties. Hierbij worden data en termijnen gehanteerd en moet een aantal fasen (meer)jaarlijks doorlopen worden.
Wij geven de voorkeur aan een uniforme aanpak voor alle gemeenten, waarbij een raamwerkovereenkomst op basis van de gemeentelijke woonvisie de onderlegger vormt voor de jaarlijkse cyclus van het uitbrengen van het bod (activiteitenoverzicht) en de prestatieafspraken. Daarvoor is eerst in alle gemeenten een actuele woonvisie nodig. In 2016 hebben we voor het eerst het volledige proces volgens de Woningwet doorlopen.
Huisvesten van statushouders
In 2016 stond Nederland voor een uitdaging wat betreft het (al dan niet tijdelijk) huisvesten van vluchtelingen en statushouders. Voor Actium was deze uitdaging aanleiding ons te positioneren in dit dossier. Statushouders behoren tot onze primaire doelgroep. Wij zien het huisvesten van statushouders als één van onze kerntaken. Ons uitgangspunt is dat dat wij als corporatie een rol vervullen in het voldoen aan de gemeentelijke taakstelling. In dit kader stellen we woningen beschikbaar, buiten ons reguliere woonruimteverdeelsysteem om.
Extramuralisering zorg
Door bezuinigingen hebben we te maken met de extramuralisering van de zorg: mensen met een zorgvraag moeten langer thuis blijven wonen en cliënten van onder andere GGZ-instellingen moeten zelfstandig gaan wonen. In 2016 zijn wij met GGZ-instellingen samenwerkingsovereenkomsten aangegaan voor de huisvesting van hun cliënten. Ook werken we in Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland samen met diverse zorginstellingen voor ouderen met een zorgindicatie. Door het gezamenlijk aanbieden van wonen en zorg kan deze groep huurders langer thuis blijven wonen.